mandag 25. oktober 2010

Mennesket i sentrum: 1350-1600
1. Forklar periodebegrepet renessanse. Forklar hvordan fokus skifter i løpet av perioden. Fra... til... . Kan du si noe om hvorfor? Forklar begrepet humanisme i denne sammenhengen.

Renessanse oversatt fra fransk betyr gjenfødelse. Perioden endra synet på mennesket og var en tid preget av nye tanker og opplevesesmåter. Det forandret seg fra at Gud var i sentrum som i middelalderen til at Gud kom i sentrum.



2. Hvorfor fikk boktrykkerkunsten så stor betydning? Man begynte å studere skrifter i bibelen i renessansen og man ville gjerne gi informasjon om den. Dette hadde blitt veldig vansklig uten boktrykkekunsten. Da kunne man skrive om det man fant ut og deretter kunne flere få vite om det og skrive og studere videre med det.


3. Hva var katolikker og protestanter uenige om? Hvorfor kan man si at M. Luther var en representant for den nye måten å tenke på (jmf. spørsmål 1)?

De var uenige om a tkirken tenkte på alt annet enn menneske i sentrum. Martin Luther tenkte også på denne måten og hans tenkning ga mye oppsikt i den tiden.


4. Novellen, essayet, romanen, drama... enkelte av disse sjangrene hadde sin spede begynnelse under renessansen. Nevn viktige forfattere fra renessansen og sjangrene de forbindes med.

*Miguel de Cervantes – Romaner
* William shakespear – drama
* Michel de Monaigne - essay

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar